Kadın Hastalıkları

Polikistik over nedir?

Polikistik over nedir?

Polikistik over nedir?

Polikistik over dediğimiz durum; kadınların yumurta sayısının ve rezervinin çok fazla olması, yani aşırı yumurtaya sahip olan çok yumurtalı kadın sendromu tanımı doğru olacaktır. Her 5 yada 6 kadında 1 polikistik over sendromunu görüyoruz. Yani çok sıklıkla karşımıza çıkan bir durumdur.

Polikistik over hastalarının yumurtalık dokusunun içerisinde olması gerekenden çok fazla sayıda yumurta vardır.Aslında polikistik hastalık derken içindeki kist halk arasında çok yanlış anlaşılan bir durumdur.Buna çok yumurtalı kadın sendromu demek çok daha doğru olacaktır.

Peki bu hastalık ne yapıyor?

Yumurta azlığı gibi fazlalığı da problemdir. Kadınlar da çok yumurta olunca adetinin 13. 14.günü ovulasyon olması gerekirken çok yumurtaların içerisinden 1 yumurta şeçilip atılamıyor. Bu hastalarda ovulasyon yani yumurtlama olmuyor. Yumurtlama olmayınca da tabi ki gecikmeli adet görme, hormonal dengesizlik peşi sıra %40ında obezite arkasından da tüylenme devam ediyor ve bu kısır döngü etrafında dönmeye başlıyor. Gecikmeli adet gördükçe hormonal denge altüst oluyor. Hormonal denge altüst oldukça da gecikmeli adet görme derken arada obezite, insülin direncinin başlamasıyla da artık olay geri dönüşümsüz bir hale geliyor.

Bu hasta grubunun öncelikle şunu bilmesi gerekiyor; mutlaka düzenli adet görmek için bir hipertansiyon hastası gibi bir diyabet hastası gibi ilaç kullanması gerekiyor. İlk adet gördüğü yaştan ergenlikten menopoza kadar sürekli adet düzeni için ilaç kullanılmalıdır.

Peki bu hasta grubu gebelik istediğinde ne yapmalıdır? Bu süreçte öncelikle yumurtlama tedavisi ilaçları veriyoruz 1 yada 2 yumurta gelişimi sağlanıyor. Böylelikle yumurta çatlamasının arkasından hem gebe kalması kolaylaştırılıyor hem de adet düzeni yerine geliyor.

Ancak genel polikistik overli hastaların tedavi algoritmasında 6 ay boyunca yumurta büyütmeye cermeyip verip gebe kalamıyorsa biz bu hasta grubunda vakit kaybetmeden tüp bebeğe geçiyoruz. Çünkü çok sayıda yumurta olunca kalite düşüyor. Tüp bebekte bu foliküllerin içerisinde gerçekte 100 mikron olan yumurtaları mikroskop altında kalitelilerini ayırıp seçiyoruz. Sonra onları değerlendirip kaliteli embriyo elde edip ana rahmine yerleştirerek gebelik oranlarını arttırmaya çalışıyoruz.

Sonuç olarak polikistik overli kadınlar kaliteli yaşam için mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.